Categories
Conversa

Conversa amb Maria Rodés, Tradicionàrius 2021

 

Data de l’activitat: 19 febrer 2021 a les 19:00

Maria Rodés presenta Lilith, el seu nou treball

La nova creació de Maria Rodés, Lilith, proposa un repertori específic inspirat pel món de les bruixes i per les seves connotacions múltiples al llarg de la història. Els camins que transita la polifacètica Rodés són difícils de traçar, però molt agradables de descobrir. Maria Rodés explora des d’una mirada personal diferents gèneres que l’artista barcelonina situa en un context inèdit, lliure d’academiscismes i regeneracionismes. Com una bruixa que busca els seus orígens, Maria Rodés s’embarca en un viatge entre el mite i la realitat que aproparà les llegendes al seu origen a través de la música.

Les grans inspiracions de Lilith

Per portar a terme aquest treball la Maria Rodés ha comptat amb tres grans eixos inspiradors. D’una banda el folklore basat en les llegendes, akelarres i les històries sobre les caceres de bruixes. D’altre, alguns moviments feministes, com a W.I.T.C.H, als Estats Units. Finalment, el seu propi procés personal vers la consideració de la dona i els estereotips que vam marcar el rol de les dones en cada moment de la història, així com la consideració d’aquelles que no responien a aquestes normes.

Pots recuperar la conversa en aquest enllaç

 

Dossier de públic

El Dossier de públics és una eina per aprofundir i conèixer millor els creadors i creadores que formen part de l’Aula de Públics, i de les temàtiques que aborden.

Si vols saber més sobre Maria Rodés i sobre la seva trajectoria musical pots accedir al web. Aquí podràs veure els darrers vídeos i sentir les cançons d’aquest darrer treball.

El tema de les bruixes i les dones, que la Maria Rodés tracta en el seu disc Lilith, no és nou. Des de fa anys es treballa en la recerca i l’estudi de les dones que van ser jutjades i mortes injustament en ser considerades “bruixes”. Gràcies a aquestes  recerques sabem qui eren, com eren i tot el què sabien.

Sàpiens ha engetat la campanya per restituir la memòria de més de mil dones acusades de bruixeria a Catalunya. Aquí podeu veure el vídeo i signar el seu manifest #noerenbruixes. Si voleu conèixer-les aquí teniu l’Atles de la cacera de bruixes, on podreu descobrir els seus noms i les zones de Catalunya on hi va haver processos coneguts contra elles.

Si voleu aprofundir en aquest tema, també podeu consultar els materials de l’exposició Per bruixa i metzinera, que es va fer al Museu d’Història de Catalunya fa uns anys.