Categories
Primera Fila

Primera Fila amb Javier Mariscal

 

Data de l’activitat: 25 octubre 2023 a les 19:00

Valencià de naixement, barceloní d’adopció i ciutadà del món. La vida de la Mariscal és una història d’amor amb el dibuix.

Dissenyador gràfic, il·lustrador, dissenyador de mobles, cineasta, pintor, escultor i ceramista, Javier Mariscal és un artista que estima els reptes. Un artista irreverent a qui la paraula ¿llibertat” n’ha guiat l’existència. Dibuixa a qualsevol cantonada tot el que veu. El seu estil és impulsiu i desenfadat i es mou amb facilitat a les diferents tècniques i mitjans.

La seva primera tira de còmic es va publicar a mitjans dels 70 a diversos fanzines de l’època. Jugo un paper molt actiu a la Movida ia la revolució visual del còmic Espanyol amb els seus personatges Els garriris (1974).
Es va començar a considerar un dissenyador destacat amb el disseny del logotip Bar cel ona creat el 1979 i el disseny del tamboret Dúplex que es va exhibir a la icònica exposició de Milan (1981) organitzada per Ettore Sottsass del Memphis Group.

Mariscal guanya el “Premi Nacional de Disseny” el 1999 i el 2006 es converteix en membre honorari de la Royal Design Industry.

Dissenyador prolífic ha realitzat un projecte darrere l’altre i ha exposat al Centre Pompidou a París, Documenta a Kassel, amb exposicions retrospectives al Design Museum de Londres, la Pedrera a Barcelona ia Corea. El 1989 funda Estudio Mariscal, un espai multidisciplinari i poc abans crea un dels seus dissenys més coneguts COBI, mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

¿Tots els colors són bonics i totes les disciplines també. A totes elles la base és el dibuix, així que no són coses oposades. Em sento còmode en totes i m’agrada treballar en totes sense distinció.” Ha il·lustrat diverses portades del New Yorker, ha treballat amb editorials com Phaidon i ha desenvolupat identitats gràfiques de multitud de marques, destacant el partit socialista suec, The Cornan Shop, Framestore, Bancaixa, Onda Cero Radio, Zoo de Barcelona, la 32a edició America, Camper i el disseny integral de la botiga H&M de Barcelona.
A la seva trajectòria s’inclou el disseny de la imatge gràfica de ¿Els Amants passatgers” pel·lícula de Pedro Almodovar. Els seus dissenys de producte són presents a les marques de mobles Moroso, Memphis, BD Edicions de Disseny, Nani Marquina, Bidasoa, Vondom i Magis entre moltes altres.

La seva àmplia mirada dóna cabuda a treballs d’intervenció artística de gran format com l’exterior del Centre Comercial Glòries a Barcelona, una escultura de gran format al pati de l’Hospital Riu Hortega o el cèlebre Hotel Domine de Bilbao, on signa – en col·laboració amb Fernando Salas, el disseny integral del projecte. La seva obra està a diverses col·leccions tant públiques com privades; MOMA, Centre Pompidou, Victòria & Albert Museum, Vitra Design Museum, Philadelfia Museum of Art, Museu del Disseny de Barcelona, Arxiu Lafuente, IVAM, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, MACBA i el Centre National des Arts Plastiques, entre d’altres.

El 2008 juntament amb el seu amic cineasta Fernando Trueba, van dirigir la pel·lícula d’animació ¿Chico y Rita” que va ser reconeguda a nivell internacional, premiada als Goya i nominada als Oscars 2012. A l’octubre s’estrena la seva segona col·laboració amb una nova pel·lícula d’animació ¿Dispararon al pianista”.

Dossier de públic